Dag allen,
Een tocht van 9,8 km, startend bij De Klinkert, Drunense Duinen, gelopen door 3 lopers. Hank, was helaas ziek, Cor golfde in een ander werelddeel en Toon bezocht met oud-collega’s de nieuwbouw van het nieuwe Bossche theater. Vandaar.
Ruud bood koffie met toebehoren en een beetje en gewoon bleek hetzelfde: in ieder geval waar het slagroom betrof. Harry leverde weer enkele mooie foto’s en bracht ons bij het startpunt.
Een mooie tocht en evenals tijdens de vorige tocht verloor de zon het. Op een enkel moment vielen er spaarzame druppels.
Niet alleen mooi maar ook geaccidenteerd. Het terrein grenst aan het Drongelens kanaal. Een herinneringsbord verwijst naar de oversteek van dit kanaal met rubberboten. Dit alles eind 1944 tijdens de opmars van de geallieerden op weg naar de Maas bij Heusden.
En passant leerden we over uilskuikens en op een smal bospad werden we herinnerd aan een vroeger TV-programma van de NCRV. Maar het pad leidde langs beesten en een beeldje, dat niet direct religieuze gedachten opriep. En dan blijkt het slechts te gaan om een klein pad, maar wel sinds 1911. Dat dan weer wel.
Het landschap verbreedde zich. En passant dreigde het te gaan regenen, dat deed het ook een beetje, genoeg voor de paraplu van Ruud. Al was het maar heel even.
We “klommen” en zagen de voetstappen van de vooroplopers in het rulle mulle natte omgewoelde zand. Nog belangrijker we zagen de lente.
De duinen in, door, op en af was de volgende fase tot de autoparkeerplaats, Plaats voor een drankje.
Ton
Dienstmededeling: Volgende keer start (wederom) bij Ruud. (Dat zijn de gevolgen van ruilen.)
GELEEND:
Drunense Duinen
Vrij spel voor zand en wind. Is mijn hoofd vol? Dan wandel ik naar de stuifzandvlakte van de Loonse en Drunense Duinen. Daar kom ik tot rust. De wind heeft er vrij spel en blaast moeiteloos mijn gedachten weg. Zo heb ik weer alle ruimte om te genieten van het zand, de heide en de bossen. Ga je mee?
In de Loonse en Drunense Duinen vind je bos, heide en vooral veel zand. Het is een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. De wind kan op veel plekken ongestoord waaien en dat zorgt voor een steeds veranderend landschap. Door het in 1921 aan te kopen is het al 100 jaar beschermd en kunnen we nu nog van deze Brabantse Sahara genieten.
Op 22 december 2021 beschermde Natuurmonumenten de Loonse en Drunense Duinen precies 100 jaar.