Dag lopers en verkouden Toon,
De laatste wandeling van 2018 met vijf. Na de mergpijpen, kokosmakronen en stroopwafels van Cor vertrokken we naar Maarheeze. We waren daar ook op 2 december 2009 (klik hier).
Cor had een tocht van 19,9 km (4,5 km gemiddeld) uitgezocht, zodat we de gestelde target voor 2018 ruim konden halen. We liepen dit jaar in 30 wandelingen 427,5 km, waarmee het totaal van de club op 11.379,6 km komt.
Een geheel droge dag met soms ook zon, die we in het water konden zien schijnen. In dit grensgebied liepen we beurtelings door het Brabants – Limburgs landschap. Ter geruststelling: er heeft geen V-H-wissel plaats gevonden. Soms over smalle paadjes door bossen – vaak eenzijdig van beplanting – dan weer langs bosranden die ons konden beschutten tegen de wind. Wuivende pluimen en er waren ook weer vennen, die, zij het minimaal, toch gevuld waren. En dan natuurlijk een bruggenpad!
Het was niet alleen de natuur die de tocht aangenaam maakte. Ook opmerkelijke zaken vroegen onze aandacht. Diverse keren werden we uitgenodigd om te rusten, maar dan mochten we er niet in. Een grens blijkt veel problemen op te leveren. Ieder die zijn eigen stokpaadjes koestert. Of dat nu gaat om provincies dan wel de elkaar beconcurrerende wandeltocht-uitzetters. Het nieuwe jaar geeft nieuwe kansen!
Of het bij onze eerste eetpauze gevonden corpus hoort bij de Grenskerk, de openluchtkerk die we later ter hoogte van de tweede eetpauze tegenkwamen, bleef onduidelijk. André van Duin riep indertijd verwarring op met zijn paard dat in de gang stond. De Daatjeshoeve kan er ook wat van. Ik neem aan dat de hoogspanningsmast niet van Eneco is, anders zijn de verdiensten voor de eigenaren nu al in het water gevallen.
De vorige keer spoorde Cor ons aan de declaraties te regelen. Hij vermeldde toen ook dat de contributie wel eens omhoog zou moeten. Omdat de besluitvorming hierover nog geruime tijd zal duren heeft hij ter overbrugging een tussentijdse, niet zo duidelijke financiering gevonden.
Tot zover 2018. Het was me zeer aangenaam. Dank. Op 2 januari 2019 treffen we elkaar bij Jan.
Ton
Bron van de wandeling: KlikPrintenWandel.nl: Oude Graaf-route.
GELEEND (Bron: Wikipedia):
De gemeente Maarheeze heeft meerdere grenswijzigingen gekend. Ze werd ingesteld in 1810, doch in 1925 werd de gemeente Soerendonk-Sterksel-Gastel met deze gemeente samengevoegd tot de nieuwe gemeente Maarheeze. Deze werd in 1997, met uitzondering van Sterksel, gevoegd bij de gemeente Budel, welke in 1998 de historische naam Cranendonck kreeg. Het dorp Sterksel is overgegaan naar de nieuw gevormde gemeente Heeze-Leende.
De naam ‘Maarheeze’ bevat het woord ‘maar’, dat ‘moeras’ betekent, en ‘heeze’, dat ‘doorgang’ betekent. Maarheeze betekent dus ‘moerasdoorgang’.
De kern Maarheeze is zoals eigenlijk alle kernen in Cranendonck (behalve Budel-Dorplein) ontstaan als een esdorp. Oude akkercomplexen omringen de kern.
De oudste schriftelijke vermelding van Maarheeze dateert van 1289 toen Willem van Cranendonk Heer van Maarheeze werd genoemd. Maarheeze vormde met Soerendonk een gezamenlijke schepenbank.
In de loop van de tijd heeft Maarheeze zich flink uitgebreid, echter niet in relatie met de oorspronkelijke structuur van de kern. Doordat de uitbreiding vooral is bepaald door de ligging tussen de A2 en de spoorweg is er nauwelijks nog sprake van lintbebouwing langs akkercomplexen.