Dag allen,
We waren te gast bij Hank en José, die de vorige avond getroffen waren door een stroomstoring, die gemakkelijk werd veroorzaakt, maar minder makkelijk kon worden opgelost. Ze hebben de hele avond met verlengsnoeren gewerkt om de koelkast en vriezer van stroom te kunnen voorzien en het ontdooien te beletten. Dat de verwarming het dankzij de “nachtelijke” monteur op het nippertje weer deed, belette ons te genieten van de open haard. Je kunt niet alles hebben. Wat we wel hadden was koffie, appeltaart en slagroom. O ja, wanneer je geen water opslaat in een buitenlamp voorkom je deze avonturen. Wij als groep leden er allerminst onder.
Op naar Son, dat voor sommigen ook via Sint-Oedenrode kan lopen, voor 14,2 km (4,3 km gemiddeld). Een tocht die leidde door bosgebied en soms schampte aan de stadsrand van Son. Mooi gebied, helaas niet zonnig, wel nagenoeg droog. Maar dat past goed in het rijtje. We wandelden 30 keer dit jaar, legden 451,2 km af. (In totaal heeft deze club nu 10.524,4 km gelopen). Dit jaar was er één dag waarop het nagenoeg de hele dag regende en waaide. Op enkele dagen miezerde het soms een heel klein beetje. Natuurlijk waren er heel wat zonnige momenten maar heel veel dagen dit jaar waren net als vandaag. Bewolkt, wat somber. Maar eigenlijk was het steeds goed wandelweer.
De 2e foto duidt niet op een schisma, maar Jan had het goed (en Cor niet dus), wat de route betreft. Zoals gezegd was het een qua weer rustige dag. Dat gold ook voor de roosters die we tegenkwamen; waar we op moesten letten hebben we niet gezien of gehoord.
Het is vreselijk te zien hoe de natuur met opblaasbaar plastic en betonnen zuilen ontsierd kan worden: een schril contrast met de bonsai – om Ruuds beeld te gebruiken – die we even verderop tegenkwamen. De Q-koorts hoefden we niet te vrezen.
We namen, evenals op 13 mei 2015 (lees verder) kennis van het destructiebedrijf dat, verborgen in dit bosgebied, nagenoeg stankvrij stroom en allerlei andere producten produceert. www.rendac.nl/ecozone geeft boeiende informatie:
Groene energie voor 40.000 huishoudens. Onze eindproducten, diermeel en dierlijk vet, zetten wij in als biobrandstof voor de productie van energie in energiecentrales, WKK’s en cementovens, bij onze eigen productieprocessen en als grondstof voor tweede generatie biodiesel. Daarmee voldoen we aan de wettelijke eis dat het materiaal wordt vernietigd, terwijl we tegelijkertijd duurzaamheidspotentieel van de eindproducten realiseren. De hoeveelheid groene energie die wij jaarlijks kunnen produceren komt overeen met de energiebehoefte van ongeveer 40.000 Nederlandse huishoudens.
De dampen die opstegen uit de beek (?) bleken niet giftig, maar werden wel onderzocht en ze roken ook. Al met al een fraaie tocht, waarmee Hank ons het wandeljaar 2017 liet afsluiten.
Dat we ook nog heel veel afspraken en besloten lezen we in een andere mail.
Ton
Volgende keer (03-01-2018) bij Ton P op de Nieuwjaarskoffie.
Voor de foto’s: lees verder.
Bron van de wandeling Knooppuntenkaart Brabant: lees verder.