2015-09-30 Oosterbeek

Dag allen,  ook de afwezige Hank en Ton P,

2015-09-30 OOSTERBEEK (28)Ton P kon wel koffie komen drinken bij Cor, die ons op deze stralende zonnige nazomerse herfstdag naar Oosterbeek voerde. Een tocht van 12,8 km (3,8 km gemiddeld), door de NS goed vormgegeven in een schitterend landschap. Heuvel op en heuvel af, kabbelend en stromend water.

Bij de start werden we herinnerd aan de operatie Market Garden, die rond Oosterbeek zijn sporen heeft nagelaten.

Enorme bomen, bomen in herfsttooi, kabbelend water en cascades, – nee, we waren toch in Gelderland, rustieke bruggetjes en antieke wegwijzers verrasten ons. Heveadorp liet ons weten dat de vrouw van de baas goed voor de nachtrust van de fabrieksarbeiders  zorgde.

In Oosterbeek werden we opnieuw geconfronteerd met de 2e wereldoorlog en de mensenlevens die dat heeft gekost. In de Cantine aan de rivier memoreerden we dat voor Ton V 79 bijna vol is. Jan wekte de vlinder tot leven die wellicht even tevoren door het NS-geweld geveld was. Voordat we het park Mariëndaal met spuitende fontein betraden hadden we bultendiscussie goed opgelost. De tocht eindigde met een heuse plofkip.

Van Jan horen we nog waar we volgende keer starten.

Ton V

Voor de foto’s: lees verder.

Geleend uit Wikipedia:

Sequoia (minor)

Als sierboom worden mammoetbomen aangeplant in Europa, maar daar zijn ze voorlopig aanmerkelijk kleiner. De dikste mammoetboom in België is een boom in het Waalse Esneux, die een stamomtrek van 8,9 m heeft op 1,5 m hoogte. In Nederland zijn de dikste exemplaren te vinden in Brummen in Gelderland, met stamomtrekken van 7,9 en 7,8 meter (op 1,3 m hoogte). Om zo groot te worden als in Amerika zijn duizenden jaren nodig. De planten zijn in Europa pas in de tweede helft van de 19e eeuw voor het eerst ingevoerd. De leeftijd van de oudste reuzensequoia wordt na jaarringenonderzoek op 3200 jaar geschat. In de Zoo van Antwerpen staat een schijf uit een eeuwenoude mammoetboom te pronken, waarop verschillende gebeurtenissen uit de geschiedenis, waaronder de Slag der Gulden Sporen en de ontdekking van Amerika door Columbus, op de jaarringen gemarkeerd staan.

Heveadorp

Heveadorp ligt in het dal van de Seelbeek. Dit dal ligt in de stuwwal die de zuidgrens van de Veluwe vormt. De omgeving is erg bosrijk. Op de stuwwal ten oosten van Heveadorp bevinden zich de Valkeniersbossen en de Westerbouwing.

In de uiterwaard ten oosten van Heveadorp bevindt zich het veer naar Driel.

Op de stuwwal ten westen van Heveadorp bevindt zich het Landgoed Duno met de bekende Hunnenschans. In de uiterwaard ten westen van Heveadorp bevinden zich het Kasteel Doorwerth en de Drielse stuw met sluizen. Ten noorden van Heveadorp ligt het centrum van Doorwerth, naar het zuiden ligt de Nederrijn.

De modelboerderij ging failliet waarna Odo van Vloten (Deventer, 1860 – Doorwerth, 1931) in 1914 het dal en de Duno kocht. Hij verkocht al in 1915 het terrein van de modelboerderij aan rubberfabrikant Dirk Frans Wilhelmi (1877 – 1936), eigenaar van de Heveafabriek. Hevea is de Latijnse naam voor de rubberboom (Hevea brasiliensis). Deze fabriek maakte rubberen producten, zoals banden en laarzen.

Ook Wilhelmi was een maatschappelijk ondernemer avant la lettre. In 1916 stichtte hij Heveadorp als woonkern voor de werknemers van de fabriek, bestaande uit 83 woningen voor de arbeiders en 14 woningen voor het hogere personeel. De meeste van deze huizen zijn gebouwd in Engelse landhuisstijl met een rieten dak. Ook nu nog zijn deze huizen beeldbepalend voor het aanzicht van en de sfeer in het dorp. De huizenblokken werden vernoemd naar de Indische eilanden waar de rubber vandaan kwam: Sumatra, Java en Borneo.

Kameel

De kameel (Camelus bactrianus) is een hoefdier uit de onderorde der eeltpotigen. In archaïsch Nederlands, bepaalde dialecten en sommige uitdrukkingen wordt hij ook kemel genoemd. De kameel verschilt van de dromedaris door het aantal bulten op de rug. De dromedaris heeft er een, de kameel twee. Vanouds kan kameel op beide soorten van het geslacht Camelus slaan. Daar het woord uit het Arabisch komt (جمل ǧamal), bedoelde men er oorspronkelijk zelfs vooral de dromedaris mee: de tweebultige kameel wordt in de Arabische wereld niet gehouden. Het woord kameel is afgeleid van de wortel ǧ-m-l ‘schoonheid’ en betekent dan ook zoveel als ‘sierlijk beest’.