2024-08-07 Dorst

Dag lopers en naar-huis-reizende Harry,

2024-08-07-Dorst-003We verzamelden bij Jacques hoog in de toren, waar we de laatste meters naar de toegangspoort van het kasteel rennend bereikten. Het regende!

Toen we na het gastvrije onthaal op weg gingen naar het startpunt bij de Boswachterij Dorst was het weer droog en dat bleef het de gehele tocht, sterker nog, er was ook zon! Dorst blijkt een bijzondere aanduiding, zo zal blijken, maar daar moeten we eerst 11,6 km voor lopen. Maar dat was beslist geen moeten.

De zon blijkt voor dit oord zeer belangrijk, zo konden we lezen op het spandoek. Dus konden we na de fraaie afwisselende tocht gekoeld bier drinken.

Op de parkeerplaats omgordden we ons en stelden de apparatuur in: we konden op pad en de bossen in. Daar wachtten niet alleen zware zwarte runderen, maar ook watervogels teder balancerend op waterplanten. Bossige paden vol varens die mij en wellicht anderen steeds doet(n) denken aan ons vroegere wandelmaatje Herman.

Beum blijkt niet zo maar een naam te zijn: de ronde cirkel sprak boekdelen. De ranke uitkijktoren bood ongetwijfeld uitzicht op dat wat wij op de grond zagen. Het was niet louter bos: kleine en grotere, soms bloemrijke waterplekken kwamen tevoorschijn en een eenzame op een paal zittende vogel beschouwt de grasvlakte.

Een geasfalteerd pad leidt via hoge bomen naar de startplaats: het bier tegemoet. Ruud had namelijk bedacht dat híj aan de beurt was. Zulke gedachten moet je niet in de weg lopen. Dus dankbaar aanvaard. Helaas is het niet digitaal vastgelegd. Sorry!

Volgende keer starten we op de Espenhof.

Ton

Bron van de wandeling: Knooppuntenwandeling, via Route.nl

GELEEND

“BOS & Co, waar de liefde voor ‘lekker actief zijn in de natuur’ stijlvol samengaat met heerlijke, Brabantse gezelligheid. Als Brabantse Natuurpoortlocatie aan de rand van Boswachterij Dorst ontmoeten we je graag, voor of na een stevige tocht door de natuur. En heb je iets te vieren? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres.”

Dorst is een dorp in de gemeente Oosterhout, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het dorp heeft 3.155 inwoners (2023). Dorst ligt vlak bij Rijen en de dichtstbijzijnde steden zijn Breda, Oosterhout en Tilburg.
De naam Dorst zou afkomstig zijn van Dornt, wat zou verwijzen naar de meidoorn, die als veekering en perceelafscheiding werd gebruikt. Een andere verklaring is dat het een samentrekking van De Horst zou zijn.

BEUM

“Midden in het bos bij Dorst, in de schuur bij een voormalige boswachterswoning, zit restaurant BEUM gevestigd. Een heerlijke locatie om uit te rusten en te ontspannen, onder het genot van een hapje en een drankje.
De schuur is een gemeentelijk monumentaal pand en heeft een nieuw doel gekregen. Nu kun je er namelijk genieten van heerlijk eten en drinken, met een prachtig uitzicht van het natuurgebied. Restaurant BEUM heeft een eigen tuin met groenten en kruiden, die worden verwerkt in de gerechten op de seizoensgebonden kaart. Daarnaast wordt er zo veel mogelijk gebruik gemaakt van plaatselijke streekproducten. BEUM is ook een leer/werktraject voor mensen met een leerachterstand of verstandelijke beperking. Zij verzorgen jou graag met hun passie voor de horeca.”