2024-07-24 Berghem

Dag allen,

2024-07-24-Berghem-020De ochtend begon bij Cor als vanouds met koffie en heerlijke koek. Door een poging van onverlaten om het fietsenrek van Jacques te stelen kwamen we ertoe om een vergelijkend warenonderzoek van verzekeraars te starten. Centraal Beheer en Interpolis kwamen er goed uit.

Het was verder een mooie beschutte wandeling. Op een prachtig droge zomerse dag. Mooi uitgezocht door Cor. Een wandeling van 10,3 km, en dat was voor ons natuurlijk een peulenschilletje. De wandeling ging door een mooi oerbos en langs veel water. Moerasachtig, maar ook op de paden waar het eigenlijk niet thuis hoort. Maar, goed als het tegenwoordig een dag erg hard regent kan dat natuurlijk.

Het openluchttheater Hoessenbos schijnt al lang geen bezoekers meer te ontvangen, getuige de status van de entreepoort. Ton kreeg de gelegenheid om zijn 88e levensjaar in snel tempo af te leggen tussen de knooppunten 87 en 88.

Nader onderzoek aan het eind van de wandeling bracht ons tot de conclusie dat het beheer van het gebied Herperduin door de gemeente Oss gedaan wordt. En, dit klopt deels. Van de website natuurgebieddemaashorst.nl is het volgende geleend: “De Maashorst is één van de grootste natuurgebieden van Noord-Brabant. Een gebied met een prachtige rustige natuurkern, bossen en heidevelden, stuifduinen, vennen en oude dreven. Dit natuurgebied is een belangrijk recreatiegebied voor inwoners uit de kernen van de gemeenten Bernheze, Maashorst en Oss. Verschillende partners werken samen om het gebied duurzaam te ontwikkelen tot één van de meest bijzondere gebieden van Nederland.” Een collectief beheer dus.

Behalve op mooie doorzichten stuitten we ook op een noest werkende dakhaas en daarna nog op een kudde koeien van het ras Tauros: “De Tauros is een grote wilde rundersoort die te vinden is in natuurgebied De Maashorst. Deze dieren hebben indrukwekkende hoorns en een robuuste lichaamsbouw. Taurossen zijn voornamelijk actief tijdens de ochtend- en avondschemering.” Zij stonden wel precies op ons pad, maar wij hadden alle geduld van de wereld, en hebben de kudde met drie kalveren die voor onze neus gezoogd werden rustig hun gang laten gaan. En inderdaad na 10 minuten gingen ook zij zonder verdere aandrang weer verder.

Ergens onderweg vroegen we ons af of een dominee geconverteerd was in een duivel vanwege de hoef die hem werd toegedicht.

De lunch werd gebruikt bij een monument waarin Maria ervan beticht werd meer zonen te gebaard dan die ene. Bijna aan het eind van de wandeling vonden we nog een prachtig voorbeeld van een oud-brabants boerenbedoeninkje. In de aangrenzende tuin van de buren wemelde het van twee- en vierpotige dieren. Niet alle gevederde dieren waren voor een deel van ons gezelschap herkenbaar. Zo ontstond nog even de gelegenheid om het verschil tussen een pauw en een kalkoen te duiden.
Enfin, na een relatief korte maar heel prachtige wandeling kwamen we weer bij de auto uit.

Vanwege een computercrash bij Ton is het verslag grotendeels gemaakt door Harry, met bijdragen van Cor. De foto’s zijn grotendeels gemaakt door Cor met bijdragen van Harry.

Dienstmededeling: volgende keer starten we bij Jacques.

Bron van de wandeling: Knooppuntenwandeling Herperduinen via Wandelnet.nl.