2024-07-10 Cromvoirt

Dag lopers en op van-vakantie-naar-huis-rijdende-Harry,

2024-07-10-Cromvoirt-012We waren te gast bij Ruud en kregen koffie en appeltaart en voor de liefhebber stroopwafels. We startten op de plek waar het bord voor staat en uiteraard overschreden we de geboden snelheid niet. Vrolijke pony’s (?) keken ons aan en begeleidden ons enkele meters van de uiteindelijk 12,5 km lange route.
Na de regen van gisteren gingen wij zonnig op pad, omliepen modderige plassen en waren opeens blij dat we ook regenjassen/zeilen, -capes bij ons hadden. Zoals gebruikelijk, wanneer je deze spullen omgord hebt, is het droog en dat bleef zo de gehele route.

We liepen soms over beboste al dan niet smalle paden. En passant troffen we een bijzonder waterwerk, doorlaatbuizen en een poel en – ja wel – een afscheidingshek. De locatie en uitvoering van het hekwerk verbergen uitstekend de gedachtengang van de ontwerper.

We waren buiten in de natuur, maar het stadsbeeld is ook nabij. Wat ook nabij is: is de goed bewaakte penitentiaire inrichting en, zoals we lazen, zat er meer achter. In schril contrast met het ijzerwerk is het verscholen houten optrekje dat meer deed denken aan een in een “Javaans” landschap verscholen wachtpost.

Overigens liepen we door fraai bosrijk landschap, inclusief verscholen vogel, waterpartijen en arme bomen die troostrijk de ontaarde wortels in de frisse buitenlucht moesten beschermen. Ze stonden desondanks toch rechtop: die bomen.

We passeerden een uit een vorige wandeling (o.a. 28-06-2023) bekend monument, dromden door het dichter wordende bos en bewonderden de brede waterpartijen.

Voor onze lunch namen we plaats op een stoelenbank (ook al gezien op 06-04-2022) langs de IJzeren Man.

Ton

(Iets sneller dan 14 dagen geleden)

Dienstmededeling: volgende keer starten we bij Cor.

Bron van de wandeling: Routiq.com, wandelroute 4179012

GELEEND:

De Penitentiaire Inrichting (PI) Vught bestaat uit één terrein van zo’n 30 hectare. PI Vught is zowel een gevangenis, Huis van Bewaring (HvB), Inrichting voor Stelselmatige Daders (ISD), Extra beveiligde inrichting (EBI), Terroristen Afdeling (TA), Beheersproblematische Gedetineerden (BPG), Zeer intensieve Specialistische Zorg (ZISZ) als een Penitentiair Psychiatrisch Centrum (PPC). In totaal zijn er acht verschillende regimes gehuisvest.

IJZEREN MAN
Op deze plek werd zand gewonnen voor de stadsophoging van de wijk Het Zand in ‘s-Hertogenbosch, rond 1890. Daarvoor, rond 1868, werd ook al zand afgegraven dat gebruikt werd bij de aanleg van de Kuilenburgse spoorbrug.

Bijna 1.300.000 m3 zand is er tussen 1890 tot 1894 op de Vughtse Heide afgegraven. Dat gebeurde met een zogenaamde “excavateur”, een grote graafmachine, in de volksmond “De IJzeren Man” genoemd. Over een speciaal aangelegde spoorlijn werd het zand vervolgens naar de plaats van bestemming gebracht. Eerst werd het zand met kruiwagens naar een zandtreintje gebracht. Later werd een stoombaggermolen gemaakt. De arbeiders dachten hun baan te verliezen en een scheldnaam voor de stoombaggermolen ontstond: “De IJzeren Man”.