2024-06-26 Boerdonk

Dag allen, (al is het iets verlaat)

2024-06-26-Boerdonk-001Ja, op deze stralende zonovergoten zomerse dag waren we voltallig. De tocht van Toon startte in Boerdonk en werd 10 km lang. (De 4 afstandmeters vormden dit gemiddelde getal.) Dat we op 12-01-2022 deze tocht ook ooit liepen was allerminst een bezwaar. De route op zich is (was) meer dan de moeite waard, maar gezien de temperatuur een uitstekende keus.

De tand des tijds heeft ook op deze plaats toegeslagen. Het heeft een “C” moeten inwisselen. Maar het monogram nodigde ons wel uit. Maar – helaas (?) te vroeg – we hadden nog geen kilometer gelopen. Bovendien zou dat afbreuk doen aan de gastvrije ontvangst bij Toon.
De met zorg gekozen route bleek wel een “C” te hebben verloren, maar de puzzel bleef wel bewaard. De bloemen en bessen bij het begin en aan het eind van de tocht oogden en waren ondanks de bloemenwinkel fris.
Vele paden waren schaduwrijk en wanneer we dachten: “we lopen het open land in” dan boog de weg weg en bleven we onder de bomen. Zelfs de stroomvoorziening is – zoals we konden zien – op hitte voorbereid.
Plots keken we uit op iets wat wellicht een zandige landingsplek voor een helikopter zou kunnen zijn. De machines, die we hoorden hebben daar wellicht niets mee te maken.
Zoals gezegd, we bleven in het beschutte bos en zagen kleurrijk kabbelend water, we passeerden een speurtocht en troffen een mysterieus kastje met een voor mij onbekende inhoud en bedoeling.
We zagen de zon in het water schijnen, en bijzonder fraai is het hoe de zon, de schaduw en het water een kleurrijk samenspel opleveren. Wellicht heeft het ijzer er ook wat mee te maken.
Voor wij het bosgebied verlieten troffen we nog 2 koorden, waar je, afhankelijk van je fantasie of boeken die je net gelezen hebt, al dan niet lugubere gedachten kunt ontwikkelen.
We naderden de parkeerplaats en Cor gidste ons naar een ijssalon in Veghel, zodat Jacques zijn toezegging tot uitvoering kon brengen. Onder dank zaten we schaduwrijk op een pleintje ijs te likken.

Ton

Dienstmededeling: volgende keer start bij Ruud.

Bron van de wandeling: KlikPrintenWandel.nl, Naar het Hurkske.

Geleend
Boerdonk ligt in het dal van de Boerdonksche Aa, een zijriviertje van de Aa, die aan de oostzijde langs het dorp stroomt. Ten westen van Boerdonk loopt de Zuid-Willemsvaart. Vroeger bestond er een veerdienst en de wegen ernaartoe heten nog steeds Veerweg en Veerstraat, maar de veerdienst bestaat niet meer, zodat Boerdonk betrekkelijk geïsoleerd ligt, hoewel niet ver van Beek en Donk gelegen.