2024-05-29 Someren

Dag lopers en helaas al dan niet door verkoudheid verhinderden, 

2024-05-29-Someren-005Op – in Cor’s auto – naar Someren/Lierop. Het werd 12,5 km in heel afwisselend al dan niet regenend en met zonnestralen weer, over en door een zompig landschap. Een fraaie tocht, in een mooi afwisselend landschap. Zoals bij “Geleend” blijkt is het ook historisch gezien een interessant gebied.

Het lijkt niet voor de hand liggend dat de autoravage veroorzaakt is door de achter het hek geplaatste dieren, laat staan de trouwe helper(s), die even verderop aandacht vroegen. Die hebben overigens betrekking op een politiehonden opleidings- en trainingsplaats.

Mede door de foto’s van Harry blijkt het een zeer afwisselend landschap, bloemrijk, drassig, weids kleurrijk glooiend, vlak en boomrijk. Dit alles in schril contrast met fast en ander food professionals die elkaar ook weten te vinden, zoals blijkt uit het schreeuwend reclamebord. Maar dat slot plaatje deed geen afbreuk aan het fraais dat wij onderweg zagen. Tevreden en met dank likten wij op de thuisreis ijs dat door Jacques werd gesponsord. 

TonV (wel wat erg verlaat)

Dienstmededelingen: 

  1. Volgende keer starten we bij Harry.
  2. De vertraging is te danken aan Murphy. De vraag afgelopen dagen was onder meer: waar zijn de fotobestanden tijdens het overzetten terecht gekomen, wanneer ze ook niet meer op het fototoestelgeheugenplaatje (3 x woordwaarde) staan.

Bron van de wandeling: KlikPrintenWandel.nl, Lieropse Heide-tocht

GELEEND:

De Peelrijt  is een waterloop in Noord-Brabant, die is ontstaan bij de ontginning van de Somerense Heide. Zij ligt in een voormalig veengebied dat ooit deel uitmaakte van de Peel. Om de toestroom van voedselrijk water uit de ontginningsgebieden naar het Beuven en de Strabrechtse Heide te voorkomen is een verbinding met de Kleine Aa gemaakt. Omdat het omleiden van het water tot verdroging leidde wordt deze nog maar bij uitzondering gebruikt.

In de plannen van de gemeente Someren voor recreatiegebied Heihorsten is een optie opgenomen om de Peelrijt tussen de Peelrijtweg en de Provinciale weg te laten meanderen door een nieuw aan te leggen golfbaan-complex. Deze plannen komen voort uit het proces van de reconstructie van het buitengebied. Sinds 2022 meandert de Peelrijt weer daadwerkelijk over het terrein van deze golfbaan.

Beuvenroute: De route (5 km) gaat vanaf het startpunt richting het Beuven en loopt via het onderduikerskamp Dennenlust weer terug naar het startpunt. De lange route (10 km) gaat ook richting Beuven en onderduikerkamp Dennenlust maar gaat ook langs de Vleutloop en richting natuurgebied Sang en Goorkens.

Buurtschap Moorsel:  Moorsel is ontstaan als ontginning in de 12de eeuw. Heidegebied is in de tijd omgevormd tot landbouw- en woongebied. De ontginning was destijds geheel omheind door een aarden wal met dichte begroeiing. Binnen deze wal lag de hoeve Moorsel met diverse bijgebouwen, een groot akkergebied en daarnaast een moerasbos. Daar ontspringt de Vleutloop. In dit natte gedeelte was veen of moer aanwezig. Moorsel dankt haar naam aan: een ontgonnen bos bij het moer (moor).

Het Bosgebied bij Moorsel en Onderduikerskamp: Dit uitgestrekte bosgebied kenmerkt zich door de grote variëteit aan bossoorten op relatief korte afstand van elkaar. Het gebied herbergt enkele kleinere vennetjes, met zelfs een typische pingo-ruïne. Een pingo-ruïne is het restant van een vorstheuvel, ontstaan doordat onder het aardoppervlak een ijskern ontstaat die geleidelijk aangroeit en zo de aarde optilt. In het bosgebied bij Moorsel bevindt zich het restant (bakstenen oven) van het in 1943 gebouwde onderduikerskamp Dennenlust. Bij de bevrijding op 21 september 1944 verbleven daar dertig Nederlandse onderduikers. Ook aan vijftien gestrande geallieerde piloten bood Dennenlust een tijdelijke schuilplaats. Kort voor de bevrijding namen de onderduikers deel aan partizanenacties waarbij de Amerikaanse piloot Frank Doucette om het leven kwam. In 2014 is kamp Dennenlust helemaal gereconstrueerd en toegankelijk voor publiek.