2024-05-15 Heesch

Dag allen,

2024-05-15-Heesch-003We liepen met 4. Jacques was verhinderd. Toon ook, maar dronk wel koffie en koek bij Cor, maar zijn rugspieren stonden geen lange afstand toe. Beterschap.

Gevieren op naar het bomenpark (arboretum desgewenst) in Heesch. Het werden 9,6 km in een fraai, door de regen van de vorige avond schoongewassen landschap.

We liepen door het arboretum dat ook geologisch een interessant gebied is. Het blijkt zelfs een aardbevingsgebied. We waren nog maar aan het begin van onze tocht dus streken we niet neer op het bankje van onze moeder. Al lopend “omcirkelden” we een golfbaan, gesponsord dan wel gefinancierd door een van de grote grootgrutters van ons land. 

Het lichtgroen maakt bij naaldbomen duidelijk wat de lentegroei betekent. We troffen tal van gekleurde bloemen en bloesems, evenals – door Cor vastgelegd- mooie rode klaprozen en door Harry digitaal “neergeslagen” witte bloesem.

Het waren nu eens smalle bochtige paden, dan weer brede velden waarlangs dan wel waarover we liepen. Wat overheerste was de stilte, de rust en het vogelgekwetter. Hoe het anders kan werd uitstekend geïllustreerd door de portaalborden van de ANWB met het daarbij behorende “onderliggende” geluid. Gelukkig was dat maar even.

We doken het bos en de daarbij behorende stilte weer in en bereikten het startpunt, waar Harry de tocht met ons en een drankje – waarvoor dank – afsloot. Het drankje was ter gelegenheid van de geboorte van een 7e kleinkind: Thomas geheten. Of het een Ongelovige zal worden blijft nog verborgen in de toekomst.

Cor zette ons droog af bij de fietsen. Pas thuis, na het opbergen van mijn fiets, ving ik de eerste regendruppels op bij het ontsluiten van de huisdeur.

Ton (O ja, daar starten we op 29-05-24)

Bron van de wandeling: Komoot.com/nl-nl/smarttour/10818754 

GELEEND:

Kleinwijk: Postcode 5388PR is de enige postcode bij Kleinwijk in Nistelrode. Kleinwijk in Nistelrode telt 17 adressen en die hebben 5388PR als postcode. 
Kleinwijk ligt in 2 buurten. Dit zijn de buurten Donzel en Kleinwijk. Deze buurten liggen binnen de gemeente Bernheze. Vrijstaande woningen komen het meeste voor in Kleinwijk: er zijn 12 adressen met het woningtype vrijstaande woning.

Kerk Kleinwijk: De eerste kerk van Nistelrode is gebouwd omstreeks 1290 in de buurtschap Kleinwijk. Deze Romaanse kerk was reeds aan de heilige Lambertus gewijd. Het patronaatsrecht behoorde toe aan het Kapittel van het Heilig Kruis in Luik, maar verviel sedert 8 januari 1426 aan de Duitse Orde te Gemert. In 1430 begon men met de bouw van een aan Sint-Antonius gewijde kapel aan Het Laar, op de plaats waar de huidige Sint-Lambertuskerk staat. Ze werd gebouwd tijdens een pestepidemie. In 1648 kwamen de katholieke kerken en kapellen in handen van de protestanten.

Bomenpark Heesch en De Maashorst, het oergebied in Brabant. Het Bomenpark Heesch is onderdeel van de Maashorst, het grootste aaneengesloten natuurgebied van Noord-Brabant. Ze noemen zich het oergebied. 
“Bomen, planten en beesten zijn hier net als vroeger nog de baas, zeggen ze zelf. Nu is dat wat lichtelijk overdreven. Het kantoor van Staatsbosbeheer staat hier niet voor niets, denk ik. En als de planten echt de baas zijn, dan maakt die uitbreiding van het golfterrein waarvoor bomen gekapt moeten worden ook geen schijn van kans.”

De Maashorst is ontstaan door de Peelrandbreuk. Maar een mooi gebied, ja dat is het zeker. Ooit stroomde de Maas hier. Nu niet meer. En dat heeft alles te maken met de belangrijkste breuk in de aardkorst van Nederland: de Peelrandbreuk. Grofweg begint deze breuk bij De Meinweg in Limburg, waar het de zwaarste aardbeving ooit in Nederland veroorzaakte (1992). 
Je kunt hier ’s zomers de breuk duidelijk zien liggen als het kleine akkerlandje langs de A50 begroeid is met graan. De breuk zorgt daar voor een andere kleur van het graan. Voor wie er in een ander seizoen langs loopt, staat er een informatiepaneel met een foto.

Golfbaan The Duke Club: “The Duke Club is het dynamische middelpunt waar buitengewone momenten gecreëerd worden. Waar u zaken doet, met uw familie komt en de belangrijkste gebeurtenissen uit uw leven viert. Een inspirerende omgeving, mooier en beter dan ik ooit had durven dromen. Ik ben dan ook ongelooflijk trots op de unieke totaalbeleving die we in de loop der jaren voor onze members hebben ontwikkeld.”
Familie Van Eerd