2024-05-01 Strijbeek

Dag lopers en een speciale groet aan Toon,

2024-05-01-Strijbeek-001We startten in een kasteel, dus bij Jacques, en reden in 1 auto naar Strijbeek voor een zeer fraaie afwisselende zonovergoten (!) tocht door en over een fraai landschap. Het werd een knooppuntenwandeling van 11,7 km.De middag plaatjes zijn van Harry, die mooi in beeld brengen hoe mooi en waterrijk het traject was.

Startend zijn we benieuwd wat de natuur heeft voortgebracht. Inderdaad mooi open, dan weer gesloten landschap, opkomende heide, waterpartijen. Het plankier was geen stairway to heaven, maar het leidde wel tot een klein kapelletje.

We waren wel in een ander land gekomen, maar ook weer niet zo ver dat het Brussel was. We lunchten en zagen fraaie waterpartijen, dan wel -wegen, die op sommige momenten reminiscenties opriepen naar de laatste tocht van vorige maand. We hielden nu het hoofd ruimschoots boven water.

Cor leidde ons weer veilig naar ons vertrekpunt. Niet daarom zijn we volgende keer bij hem te gast voor een nieuwe tocht.

Ton

GELEEND:

Strijbeek is een dorp in de gemeente Alphen-Chaam, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Op 1 januari 2023 had het dorp 335 inwoners (CBS).

Strijbeek behoorde vroeger tot de gemeente Ginneken en Bavel en van 1942 tot en met 1996 bij de gemeente Nieuw-Ginneken.

De naam Strijbeek zou afkomstig kunnen zijn van Strijdbeek, ofwel een beek waarom gestreden werd. Strijbeek lag op de grens van de Baronie van Breda en het Land van Hoogstraten. De strijd zou dus om een grensconflict kunnen gaan, maar ook om watermolens, het onderhoud van de beek, enzovoort.

Merkwaardig is dat de beek, waaraan Strijbeek haar naam te danken heeft, tegenwoordig als Strijbeekse Beek bekendstaat. Deze vormt tegenwoordig de grensrivier tussen Nederland en België.

De omgeving van Strijbeek is sinds lang bewoond. In 1937 werd een urnenveld gevonden uit de Marnecultuur, die dateert van de 5e eeuw v.Chr.

Het huidige Strijbeek is waarschijnlijk in de 13e eeuw ontstaan als beekdalnederzetting. Hier kwam de Oude Bredase Baan uit op de verbindingsweg tussen Hoogstraten en Breda. Het dorp is, ondanks deze gunstige ligging, nooit écht tot ontwikkeling gekomen.

Op 2 januari 1814 vond hier de Slag bij Strijbeek plaats, tussen Napoleontische en Pruisische troepen. Deze culmineerde in de Slag bij Hoogstraten, op 11 januari van dat jaar.