2022-11-16 Overloon

Dag allen,

2022-11-16-Overloon-007Via Cor en dankzij zijn keuze trokken we op naar Overloon. De Klokkenberg-tocht van KlikPrintenWandel.nl was 11,9 km. Toon meldde zich af vanwege zijn knie. Helaas, hij heeft wat gemist.
We waren ooit eerder in Overloon. We herinnerden ons de enorme stortbuien. Nu niets van dit alles: prachtig droog zonovergoten herfst weer. Het 1ste plaatje maakt duidelijk wat hier te doen is. Een uitnodigende start met een verbod en een commerciële opwarmer.

Op weg via een bospad naar de begraafplaats. We stonden er en werden stil.
Steeds weer een indrukwekkend beleven wanneer we tijdens onze tochten deze “monumenten” betreden. We hebben het als mensheid na 70 jaar nog steeds niet geleerd…..

Mooie (bos)paden, prachtige herfstkleuren maakten van de tocht een feestdag.
De mooie herfst liet ook nu nog fraaie paddenstoelen zien en het zonlicht deed het nestkastje ingesneeuwd lijken. We sneden iets af om door een zompig weiland te kunnen lopen. De toegang was via een zgn. draadstapover. Om weer op de officiële route te komen moesten we weer de draad over, maar nu zonder draadstapover. Elkaar helpend kwamen we daar zonder kleerscheuren door en over en – jawel, we hadden het kunnen weten – : “500 meter verder” was er natuurlijk ook weer een draadstapover.

In dit zompige landschap blijkt ook nog veel op zijn kop te staan. Het waren niet alleen mooie en soms smalle paden, ze waren ook geaccidenteerd. Op en af: mooi afwisselend zonder ups en downs. En de routepaaltjes stelden ons lopers steeds weer gerust. Het goudgeel op de stralende dag bleek mooi.
Helaas, het prehistorisch dier (met dank aan Harry) bleek uiteindelijk toch gewoon en houtblok.
Dank aan de gastheer, routeplanner en chauffeur!

Ton 

Dienstmededeling: volgende keer start op de Espenhof.

Bron van de wandeling: KlikPrintenWandel.nl, Klokkenberg-tocht

Foto’s 2022-11-16:


GELEEND

OVERLOON
In vroegere tijden heette Overloon simpelweg “Loon”. Loon of Lo(o) betekent bos met laag geboomte, met daarin een open weidegebied en een moerasbos. Het element “over” is pas veel later aan de naam toegevoegd, ter onderscheid van het Loon vlak bij Ravenstein, Neerloon. “Neder” en “over” hebben hier de betekenis van respectievelijk lager en hoger ofwel stroomafwaarts en stroomopwaarts. Diezelfde tegenstelling speelt ook bij de delen van het Land van Cuijk waarin deze beide plaatsen Loon liggen: het Nederambt en het Overambt. Deze delen waren gescheiden door de Vrije heerlijkheid Boxmeer.
De oudste schriftelijke vermelding van Loon staat in een schenkingsoorkonde van Jan van Cuijk uit het jaar 1308. Jan van Cuijk heeft in deze akte vastgelegd dat hij aan de St. Laurentiuskerk te Vierlingsbeek het recht geeft om (een geringe) belasting te mogen heffen in (Over)loon.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog (1944) werd Overloon bijna helemaal verwoest bij de Slag om Overloon (ook Operatie Aintree genoemd), een tiendaagse tankslag tussen een Britse infanterie- en tankdivisie en het Duitse leger dat de overtocht van de geallieerden over de Maas trachtte tegen te houden. Hierbij vielen ruim tweeduizend doden. Overloon werd op 14 oktober 1944 bevrijd, maar de gevechten duurden nog enige dagen voort. Dit is de aanleiding geweest voor de oprichting van een oorlogsmuseum, dat aanvankelijk Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum heette, vervolgens Liberty Park en vanaf 2013 Oorlogsmuseum Overloon.

Overloon War Cemetery is een Brits ereveld aan de Vierlingsbeekseweg in de
Nederlandse plaats Overloon. De begraafplaats werd ontworpen door Philip
Hepworth.
Er liggen 280 doden: 265 soldaten en 14 vliegers van het Britse Gemenebest
en één Nederlander. De meeste doden op dit ereveld zijn gesneuveld tijdens
de hevige gevechten van het Britse Tweede Leger in de periode
oktober-november 1944. De regio ten zuiden en westen van de Maas werd toen
bevrijd van de Duitsers. De Slag om Overloon, een tien dagen durende
tankslag, vond toen plaats. Meer informatie daarover is te vinden in het
nabijgelegen Oorlogsmuseum Overloon.
Op de begraafplaats staat, zoals gebruikelijk op erevelden van het
Gemenebest, een herdenkingskruis (Cross of Sacrifice) naar ontwerp van Sir
Reginald Blomfield. Het is uitgevoerd in natuursteen, en er is een bronzen
zwaard op aangebracht.
De Commonwealth War Graves Commission is verantwoordelijk voor de
begraafplaats. Er is een register en een gastenboek aanwezig.