Dag lopers en helaas verhinderden,
We waren met vier, ziekte en een begrafenis verhinderden de anderen. We begonnen bij Cor voor een 14,7 km, lange tocht “in de omgeving”, startend vanuit het koffiekoekenadres.
Bekende stukken met verrassende onbekende paden. De zon deed pogingen door te breken en deed dat deze dag verschillende keren. Cor wees ons op de voor zijn gasthond favoriete poedelplaats.
Het werd duidelijk dat er haast gemaakt gaat worden met boosteren. Je kunt zelfs midden in de bossen terecht. Of het verloren wielonderdeel iets zegt over de boosterhaast van de rijder blijft een vraagteken. Hoe even verderop het nieuwe met het komende oudjaar te rijmen valt is wellicht een opgave voor cryptogramliefhebbers.
Bij het doorkruisen van het Waterleidingbedrijf troffen we een geschikte verkoopplaats voor kerstbomen. Het waterleidings-ANWB-bord maakt duidelijk dat hydrologen goede kaartlezers moeten zijn.
We namen verderop ongehinderd de barrière van een omgevallen boom en leerden dat het eerste gezicht niet altijd de juiste informatie geeft. Een volwassen boom heeft niet op 1 meter hoogte oranje kleurige bladeren.
In de buitenwijken van Nuland werden we verrast door kunstgras en foeilelijk contrasterend rood en groen. Smaken verschillen, we hebben er niet over getwist.
Bij het Dierenbos troffen we een lunchtafel. Achter Vinkeloord konden we het verschil tussen 40 dagen na Pasen en 15 augustus bespreken. Daarna konden we vervolgens treuren om Mowgli. Kipling zal zich wellicht geraakt voelen door de degradatie van zijn mensjong tot een kat. Het zij zo.
En toen “vlak bij huis” vond Cor waar hij op aasde: het Kruipgat. Het was begaanbaar en wij onderliepen de A59.
Tevreden bereikten we de Sluiskeshoeven.
Dienstmededeling:
- De declaranten moeten haast maken.
- Volgende keer starten op de Espenhof.
Ton
Geleend:
Water uit Nuland
‘s-Hertogenbosch had al vanaf 1887 goed drinkwater uit Nuland, dat via de watertoren aan het Hinthamereinde over de stad verspreid werd. Het Bossche stadsbestuur probeert in de jaren ’30, samen met de provincie, ook andere plaatsen in de omgeving te stimuleren tot de aanleg van waterleidingen. Die zijn niet al te happig. In 1935 gaat Oss dus alsnog voor de bijl.
Burgemeester Ploegmakers van Oss zal tevreden zijn geweest, net als zijn Bossche collega Van Lanschot, zo lezen we in de krant:
“De eerste plannen dateeren reeds van 1919. De kosten, die aanvankelijk werden geraamd op 324.000 gulden blijken ten slotte 268.000 gulden te hebben bedragen; een belangrijke besparing dus. […] Het water, dat uit Den Bosch betrokken wordt, is, zooals burgemeester Van Lanschot in een speech zeide, het beste van Nederland.”
Citaat uit De Telegraaf, 21 januari 1935 (bron: Delpher)