2019-07-03 Mill

2019-07-03-Mill-010Dag lopers en helaas afwezige Jan en Ruud,

We vertrokken vanuit het nieuwe Rosmalense adres van Ton, gesterkt met wafels en aardbeien. De tocht startte in Mill in de gemeente Mill en Sint Hubert. Mill is niet zomaar een dorp. Het dorp heeft een ver verleden. Al heeft het niets met John te maken, het is toch wel grappig om hem te citeren.

Schitterend weer, niet te warm met een verkoelende bries, die gaandeweg aan kracht verloor: de temperatuur steeg gestaag. De lengte was 15,5 km lang en 4,4 km gemiddeld!

Direct na de start een kasteel, ook met een verleden. Nu niet toegankelijk tenzij je er wil trouwen of feesten.Dat Brabant geteisterd wordt door enorme veestapels en hun huisvesting is bekend. Hier overdrijven ze! Er lijken ook kunstenaars te wonen en de AVROTROS kent het dorp ook.

Prachtig weer en een heel afwisselend landschap: vlak, bos, inclusief waarschuwing voor de eikenprocessierups, dennen, hei, een ven, een beek, een kanaal, een spoorlijn. Een fantastische bloemenzee op meer dan één plek.

Een den heeft het loodje gelegd en verderop zorgde het bos zelfs voor een hindernis. Tweemaal zaten we op een bank. De eerste keer op een heuvel in een kaal, door brand troosteloos geworden, landschap, de tweede keer langs het spoor van het Duitse lijntje. Hank mijmerde over zijn oude obligaties van dit spoortraject, waar vroeger de Europese gekroonde hoofden reisden. In de meidagen van 1940 speelde dit stuk van het traject (Vlissingen – Sint-Petersburg) ook een rol: “De oorlog lag even stil”.

Volgende keer bij Hank (en niet bij Toon, zoals schrijver dacht, red.).

Ton

Foto’s 2019-07-03:

Bron van de wandeling: KlikPrintenwandel.nl, Groespeeltocht.

Geleend:

Mill is een dorp in de gemeente Mill en Sint Hubert in de provincie Noord-Brabant in het Land van Cuijk. Het ligt centraal tussen Uden en Cuijk. Het gemeentehuis van Mill en Sint Hubert is in Mill gevestigd. Op 1 januari 2016 telde Mill 6.067 inwoners.
Mill is bekend van de Slag bij Mill en het Kasteel Aldendriel.
De naam zou afgeleid kunnen zijn van het Latijnse Molendinum, wat molen betekent.

Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat het gebied al in de prehistorie bewoond was. Op basis van grafvondsten uit de Romeinse tijd met zowel Romeinse als inheemse grafgiften moet er in de Romeinse tijd een redelijke bewoning zijn geweest, ten westen van de huidige dorpskern.

John O’Mill, pseudoniem van Johan van der Meulen (Breda, 11 januari 1915 – Breda, 13 september 2005), was een Nederlands dichter.
Van der Meulen, tot 1975 leraar Engels aan de Rijks-HBS te Breda, schreef nonsensgedichten die vaak gebaseerd waren op een letterlijke vertaling van Nederlands idioom in het Engels. Hij werd hiertoe geïnspireerd door het werk van zijn leerlingen. O’Mills eerste bundel: Lyrical Laria in Dutch and double Dutch (1956).

Limericks:

A sailor, by storm and by thunder
fell plat on his beck in ’t fore-under.
He broke all his teeth
now he’ll never say ‘chees’,
when a foto is taken – poor donder!

An old man in southern Kentucky
was sleepy and made a cline tucky
His wife – by the hand – said:
‘Wake up, suffert, and dry the dishes to help me a stucky

Nog eentje uit het geheugen van de webmaster:
Every little helps said Lin Wang Chi
and he watered in the yellow Sea

Kasteel Aldendriel is een middeleeuws kasteel, daterend uit 1477. Het bevindt zich in het dorp Mill, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het omgrachte kasteel bestaat uit een voorburcht en een weer apart omgrachte hoofdburcht. De eerst bekende bewoner is in circa 1500 jonkheer Hendrik van der Voort van Aldendriel. Zijn familiewapen bestaat uit een rode lelie op een zilveren schild, omlijst met vijf rode blokken. Het kasteel blijft tot 1700 in het bezit van deze familie.