2018-10-10 Mook Molenhoek

Dag allen, we waren weer compleet.

2018-10-10MookMolenhoek030We startten bij Jan, gesterkt door K&K, op naar Mook-Molenhoek voor 17,9 km (4,2 km gemiddeld) op deze zonovergoten herfstdag. Voordat we op pad gingen overhandigde Cor ons de DVD’s van de wandelweek 2018: film en foto’s. Een traditie die wij graag omarmen. Hartelijk dank. Over zonovergoten gesproken: de temperatuur liep gaandeweg op tot subtropische waarden.

Een bekend gebied dat door de route een geheel nieuw beeld opriep van de Schans en Heide. Soms een herkenningspunt en dan weer alles nieuw. Ruud kreeg een goede indruk van dat wat wij in het Siebengebirge hadden beleefd. Op en af, smal en steil en prachtige bomen, bossen, paden.

Bij de start dachten we even thuis te zijn, toch niet. Het luxehotel annex restaurant bleek het loodje gelegd te hebben.We leerden over hoefijzers. Bij het ophangen luistert het heel nauw of de opening naar boven of naar onder wijst!

Ook deze keer weer een kleine kapel. Bij uitzicht op het Reichswald werden we geconfronteerd met de operatie Market Garden.Voor de lunch streken we neer bij een van vorige tochten bekende watermolen. Even later bleek dat Julius ongetwijfeld op stand gewoond heeft. Zeker wanneer je de ogen dicht doet en geaard vroeg historische beelden oproept.

Keken we in Duitsland na klimpartijen uit op de Rijn, nu was het de Maas. We koesterden de fraaie herfstkleuren en proefden het fruit. We verjoegen bankzitters voor onze 2e stop en wankelend afdalend beklommen we vervolgens tot slot de trap om aan de andere kant af te dalen van wat we ’s ochtends bestegen hadden.

Ton

O ja, volgende keer is Jan – Salouganger – er niet  en starten we bij Ton, die buiten het octaaf ook aandacht wil geven aan 5-10-18.

Foto’s 2018-10-10:

Geleend:

Slag op de Mookerheide

De Slag op de Mookerheide vond plaats aan het einde van Oranjes derde invasie op 14 april 1574 tussen het Spaanse leger onder Sancho d’Avila en Bernardino de Mendoza enerzijds, en huurtroepen onder Lodewijk en Hendrik van Nassau anderzijds. De veldslag werd een Spaanse overwinning en zowel Lodewijk als Hendrik van Nassau sneuvelden.

De slag werd uitgevochten op de heide vlak bij het dorpje Mook aan de Maas. De Mookerheide strekte zich in de 16e eeuw uit over een groter gebied dan heden ten dage. Ten zuiden van Nijmegen tot voorbij Mook was er een groot heidegebied dat in zijn geheel Mookerhei werd genoemd.

Het leger van Lodewijk bestond uit 5.500 man voetvolk en 2.600 ruiters (cavalerie). Het Spaanse leger telde 5.000 man voetvolk en 800 cavaleristen.

Lodewijk en Hendrik wilden met hun troepen via de oostelijke Maasoever in de richting van de Betuwe trekken, waar op dat moment hun broer Willem van Oranje verbleef. De Spanjaarden onderbraken hun beleg van Leiden om de troepen te verhinderen Holland binnen te trekken. Op 13 april 1574 arriveerden de troepen van de Nassaus in Mook. Ze waren er echter niet van op de hoogte dat de Spaanse troepen bij Grave de Maas al met een pontonbrug waren overgestoken. De Spanjaarden legerden vervolgens tussen Heumen en Overasselt.

Er volgde een confrontatie tussen de cavalerieafdelingen, die in het voordeel van de ruiters van de twee broers eindigde. Echter, Lodewijk en Hendrik hadden de Spaanse troepen onderschat en beseften nog niet hoe ongunstig het terrein was. Er werd besloten om de vermoeide troepen niet meer te verplaatsen, zodat de volgende dag vroeg in de ochtend de eerste gevechten plaatsvonden. Hoewel Lodewijk en Hendrik bij aanvang van de strijd stand konden houden met hun troepen, maakten nieuwe Spaanse versterkingen hun situatie onhoudbaar. De verschansingen werden doorbroken en de ruiters vochten een beslissende slag uit. De overlevenden sloegen op de vlucht in de richting van Gennep, waar ze echter in een moerasgebied terechtkwamen.

De twee aanvoerders, Lodewijk en Hendrik van Nassau, sneuvelden samen met ongeveer 3.000 man uit het leger. Aan Spaanse zijde vielen er 150 man. Hoe Lodewijk en Hendrik aan hun einde zijn gekomen, is onbekend. Het is mogelijk dat hun lichamen in een massagraf terecht zijn gekomen of dat de twee zijn weggezakt in het moerasgebied.

Station Mook Molenhoek

Station Mook Molenhoek (voorheen Mook-Middelaar) is een station aan de Maaslijn in de Limburgse gemeente Mook en Middelaar, gelegen in de kern Molenhoek. Het oorspronkelijke station sloot in 1940, op 6 mei 2009 werd op dezelfde locatie een nieuw station geopend.

Het station werd geopend op 1 juni 1883 als station Mook. In 1891 werd deze naam gewijzigd naar Mook-Middelaar. Het station werd op 15 mei 1938 voor reizigersvervoer gesloten en wegens de oorlogsomstandigheden in mei 1940 heropend. Het station werd vervolgens weer gesloten op 1 oktober 1940.

Het stationsgebouw was van de hand van architect M.A. van Wadenoyen en van het standaardtype Hemmen, zoals ook de verderop gelegen stations Cuijk en Boxmeer. Een gedeelte was als woning ingericht. Het werd in 1975 afgebroken.

Op 6 mei 2009 is op dezelfde locatie een nieuw station geopend onder de naam Mook-Molenhoek. In tegenstelling tot de vroegere situatie is er geen stationsgebouw. Er zijn twee perrons die met elkaar verbonden worden via een beveiligd gelijkvloerse overweg voor voetgangers. Aan de oostzijde van het station bevindt zich een parkeerterrein voor auto’s; en aan de westzijde staan fietsenklemmen en -kluizen. Tevens is aan die zijde van het station een nieuwe bushalte gerealiseerd waar enkele bussen stoppen.

In Mook Molenhoek stoppen de stoptreinen van Arriva, overdag rijden deze tussen Nijmegen en Venray ieder kwartier. Station Mook-Molenhoek is de eerste nieuwe treinhalte die de Stadsregio Arnhem Nijmegen heeft ontwikkeld in het kader van de Stadsregiorail.