2018-06-20 Reusel

Dag allen,

2018-06-20 Reusel 012We zijn weer compleet. Te gast bij Ruud en Willeke vertrokken we naar Reusel voor 13,5 km. (4,0 km gemiddeld), een van de 8 Zaligheden. Zie hieronder.

Ruud had zich laten inspireren door Route.nl (je vindt er een schat aan tochten) voor de fraaie tocht: “Struinen door een roerige grensstreek”. Op 1 oktober 2014 liepen we daar ook, liever gezegd startten we ook bij de natuurpoort, maar het verliep toen heel anders. Zoals gezegd het startpunt was hetzelfde en de toren stond er nog. Jan had nu al zin. Eerst lopen!

Op naar het loze vissertje:

Des winters als het regent dan zijn de paadjes diep, ja diep
dan komt dat loose vissertje al vissen inne dat riet
met zijne rijfstock,
met zijne strijckstock
met zijne lapsack,
met zijne knapzack
met zijne leere,
van diredomdeere

Of deze visser aan al die kwalificaties voldeed is onduidelijk, wel was hij van alle gemakken voorzien. Bovendien je kunt maar ergens voor (gaan) vissen. Het viswater was prachtig kleurrijk begroeid.

Zoals gezegd nu ook te zien: we waren compleet. Een bij nader inzien toch niet zo kleurrijke tor overleefde onze schoenen. Ruud, leer- en nieuwsgierig, stapte op huisjesbewoners af om te weten of je hier ook permanent mocht wonen. Bleken het Bosschenaren en muziekminnaars en bekenden van Jan. (Alles was afbetaald en ze hadden ook nog 10.000 m2.) Het bomentrio (honi soit qui mal y pense) bleek bij nader inzien een kwintet.

Een simpele gedenksteen doet weer herinneren dat dit vredige landschap ooit….  Even later leerden we hoe anno nu het bosonderhoud plaats vindt. Een totale ommezwaai, vergelijk het leerzame moment bij de Essche Stroom. (Wat krom is maken we recht en vv). We rustten bij een plas, waar we de zon in het water konden zien schijnen en namen waar dat de wind de rimpeling van het water op een heel speciale manier vorm geeft, dat na 5 minuten ook weer glashelder en rimpelloos aan onze voeten lag. Ter voorkoming van misverstanden: het beeld is niet wat u misschien denkt!

We naderen de apotheose van deze tocht: de grenspaal en we liepen even in België, wel weer te kort om via onze telefoonproviders hierop opmerkzaam te zijn gebracht. De 2e stop informeerde ons over de genoemde zaligheden. Zie ook 01-10-14. Een markant punt: waterscheiding tussen 2 stroomgebieden door 2 beelden aangeduid; plassen ofwel naar Maasvlakte dan wel via de Nete naar Antwerpen. We hebben het niet uitgeprobeerd.

We rondden de fraaie tocht af door de open cirkel en bospaden naar de start, waar Ruud Jan alle kans gaf de toren te beklimmen. Om de tijd op te vullen trakteerde hij ons op een koude versnapering, die wij in grote dank aanvaardden.

Ton

Volgende keer bij Cor.

Bron van de wandeling: Route.nl

Foto’s 2018-06-20:

 

Geleend:

Acht zaligheden (Brabant) 
Acht Zaligheden is de benaming voor een achttal dorpen in de Nederlandse Kempen. De naam, een toespeling op de Bergrede, verwijst naar het “-sel” waarop de naam van deze dorpen eindigt.
Het gaat om de dorpen:

  • Duizel (vroeger: Duisel)
  • Eersel
  • Hulsel
  • Knegsel
  • Netersel
  • Reusel
  • Steensel
  • Wintelre (Brabants: Wèntersel)

Vier van deze zaligheden liggen aan de oude route (ten tijde van de Belgische opstand een belangrijke militaire route) naar België: Steensel – Eersel – Duizel – Reusel. De vier andere liggen hier net iets ten noorden van: Knegsel – Wintelre – Netersel – Hulsel. De oudste vermelding van de benaming Acht Zaligheden dateert uit de 19e eeuw. De Acht Zaligheden zouden hun bijnaam te danken hebben aan de Hollandse militairen die hier tijdens de Belgische Revolutie rond 1830 ingekwartierd waren en de streek als armzaligheid bespotten. De sel-ligheden, ook wel armzaligheden genoemd, werden toen smalend omgezet in Zaligheden. Volgens deze oudste bronnen omvat het gebied van de Acht Zaligheden ook de tussenliggende dorpen als Casteren en Hapert. Nog in 1952 werd dit bevestigd door een enquête onder de bewoners van de streek. Recent wordt echter Bladel als achtste zaligheid genoemd in plaats van Wintelre. Dit misverstand lijkt vooral te zijn ingegeven door een te grote fixatie op de plaatsnaam en ligging en heeft weinig te maken met historische feiten. Ook het nabijgelegen Postel behoort niet tot de Acht Zaligheden.