2018-02-28 Boxtel Kampina

Dag lopers en door griep en andere kwalen gevelde Jan en Ruud,

2018-02-28 Boxtel Kampina 001J&R hebben wat gemist op deze op de bekende Knooppunten gebaseerde vorstwandeling van 15,5 km (gemiddeld 4,7 km !!) over de Kampina onder aanvoering van Hank. We werden bij Hank ontvangen en vergast op appeltaart met slagroom. Taart van Jumbo en room van AH. Zou er na de AH-Delhaize-fusie, waarover ik bij thuiskomst zag dat de cijfers stegen, een nieuwe fusie op komst zijn? Hank en José zien vooruit?!?

Gevieren naar een bospad in de Kampina. Het eerste wat opviel waren de neerhangende bladeren van de rozenboom. Zie hieronder in de rubriek “Gepikt”.

Een tocht (waarvoor we op advies van Toon de klokrichting veranderden, zodat de schrale oostenwind op de kale vlakte ons in de rug blies) met prachtige vlaktes en ijsplaatjes. Cor testte het ijs. Het hield, dus wij konden na de tocht veilig naar huis gebracht worden. Zoals altijd. De cursus boomkunde van de vorige keer werd voortgezet: een gespleten boom met lange nerven. We zagen echt een beer, maar op de foto lijkt het nergens op en helaas: de ingezoomde vos of haas bleek digitaal uit louter nullen te bestaan. Bruin was het in ieder geval.

Rond 13.00 uur rustten we in de wetenschap dat er 300 meter verderop een bank was. En zo was het ook.

Volgende keer starten we bij Ruud.

TonV

Foto’s 2018-02-28:

 

Uit de rubriek “Gepikt” (voor meer informatie: klik hier):

Rododendron (Rhododendron, uit het Oudgrieks: rhodos = “roos”; dendron = “boom”) is een geslacht van (afhankelijk van de taxonomische opvatting) 600 tot 1000 soorten bloeiende planten in de heidefamilie (Ericaceae). Rhododendron is een zeer wijd verspreid geslacht, maar een hoofdconcentratie van verschillende soorten wordt aangetroffen in het Chinese deel van de Himalaya, van Nepal en Sikkim tot Yunnan en Sichuan, met andere brandpunten in de bergen van Indochina, Korea, Japan en Taiwan. Verschillende soorten zijn inheems in Noord-Amerika en enkele in Europa. Hiernaast is er een betekenisvol aantal tropische rhododendron soorten (sectie Vireya) inheems in het gebied van Nepal tot Noord-Australië.

In China werden 2000 jaar geleden al rododendrons in potten gekweekt. In Japan zijn vermeldingen van de teelt van azalearassen uit ongeveer 750 bekend. In West-Europa vinden we R. hirsutum, afkomstig uit de Kaukasus, vermeld in Carolus Clusius’s Rariorum Plantarum Historia uit 1601.

In 1680 brachten Nederlanders de Rhododendron indicum uit Japan via Batavia naar Nederland. In datzelfde jaar stuurde dominee John Banister vanuit Noord-Amerika zaad van Rhododendron viscosum aan Henry Compton, bisschop van Londen, in Engeland.